Zupa ziemniaczana z papryką

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 266
Zupa ziemniaczana z papryką
fot. Sebastian_Studio (elements.envato.com)

Składniki:

  • 4 ziemniaki
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżka oleju
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa umyć i odsączyć z wody. Ziemniaki, marchew oraz pietruszkę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i przełożyć razem do jednego rondla. Wlać do tego bulion warzywny i gotować do miękkości warzyw. Kiedy warzywa zmiękną, całość doprawić do smaku solą oraz pieprzem mielonym, wlać do tego śmietanę, wymieszać i zagotować.

Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i przelać na talerz. Paprykę czerwoną pozbawić nasion, pokroić jej miąższ w drobną kostkę i zeszklić go na rozgrzanym oleju na patelni. Po zeszkleniu ściągnąć z patelni i dodać do potrawy. Gotową zupę posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów