Zupa ziemniaczana z papryką
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 433
Składniki:
- 4 ziemniaki
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 1 marchewka
- 1 pietruszka (korzeń)
- 1 czerwona papryka
- 1 łyżka oleju
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa umyć i odsączyć z wody. Ziemniaki, marchew oraz pietruszkę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i przełożyć razem do jednego rondla. Wlać do tego bulion warzywny i gotować do miękkości warzyw. Kiedy warzywa zmiękną, całość doprawić do smaku solą oraz pieprzem mielonym, wlać do tego śmietanę, wymieszać i zagotować.
Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i przelać na talerz. Paprykę czerwoną pozbawić nasion, pokroić jej miąższ w drobną kostkę i zeszklić go na rozgrzanym oleju na patelni. Po zeszkleniu ściągnąć z patelni i dodać do potrawy. Gotową zupę posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.
Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i przelać na talerz. Paprykę czerwoną pozbawić nasion, pokroić jej miąższ w drobną kostkę i zeszklić go na rozgrzanym oleju na patelni. Po zeszkleniu ściągnąć z patelni i dodać do potrawy. Gotową zupę posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)