Słodka zupa ziemniaczana
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2133
Składniki:
- 800 ml wody
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm świeżego imbiru
- 1 cebula
- 1 łyżka pasty chili
- 1 łodyga suszonej trawy cytrynowej
- 0,5 kg słodkich ziemniaków
- natka zielonej pietruszki
- pieprz
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i przełożyć do rondla. Imbir obrać ze skóry, pokroić w słomkę i dodać do pokrojonej cebuli wraz z pokrojoną na kawałki trawą cytrynową. Ziemniaki słodkie obrać ze skóry, pokroić w kostkę i dodać do pozostałych składników. Następnie wszystko zalać wodą i gotować do miękkości ziemniaków. Kiedy ziemniaki zmiękną, dodać pastę chili, doprawić szczyptą pieprzu, wszystko zmiksować mikserem i zagotować. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia, przelać do miski i posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)