Zupa z rzeżuchy
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1780
Składniki:
- 4 ziemniaki
- 2 łyżki śmietany kremówki
- 1 l bulionu warzywnego z kostki
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 1 pęczek rzeżuchy
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Rzeżuchę posiekać bardzo drobno. Ziemniaki obrać ze skóry, umyć i pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Następnie zeszkloną przełożyć do garnka. Dodać do tego pokrojone ziemniaki, posiekaną rzeżuchę, potem całość zalać 1 l bulionu warzywnego z kostki i gotować do miękkości składników. Pod koniec gotowania dodać do tego 1 łyżkę śmietany, doprawić do smaku pieprzem oraz solą, dokładnie wymieszać, ściągnąć z ognia i przelać na talerz. Dodać kolejną łyżkę śmietany, po czym całość posypać natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)