Zupa z raków
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1767
Składniki:
- 20 raków
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 1 l buliony warzywnego z kostki
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 1 seler
- 1 szklanka ryżu
- pęczek zielonego koperku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Raki oraz warzywa dokładnie opłukać pod bieżąca i osączyć z jej nadmiaru. Marchew z selerem obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Koperek pokroić drobno. Raki wrzucić do garnka z 2 l gotującej się, lekko osolonej wody i gotować przez 10 minut pod przykryciem na średnim ogniu. Ugotowane odcedzić. Następnie 7 raków obrać z części niejadalnych, zostawiając jedynie mięso. Pozostałe ugotowane raki pozostawić do dekoracji potrawy. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle w rondlu. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojony wcześniej zielony koperek, obrane mięso z raków, pokrojoną marchew i seler. Składniki zalać bulionem warzywnym, doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać i gotować do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania mąkę wymieszać ze śmietaną i dodać do całości. Wszystko dokładnie wymieszać, jeśli trzeba doprawić przyprawami i szybko zagotować. Do zagotowanej zupy dodać ugotowane wcześniej raki. Ryż opłukać pod bieżąca wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować, przełożyć do osobnej miski i podawać razem z całą potrawą.
Komentarze (0)