Flan kokosowy
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3599
Składniki:
- 400 ml mleka kokosowego
- 200 g gorzkiej czekolady
- 5 łyżek cukru
- 4 jajka
- 2 szklanki mleka 2 %
- 1 łyżka letniej wody
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
Opis przygotowania:
Trzy łyżki cukru przesypać do rozgrzanego rondla na małym ogniu i mieszać do czasu, aż się rozpuści. Następnie wlać do tego 1 łyżkę letniej wody i mieszać do czasu utworzenia się płynnego karmelu. Wtedy ściągnąć z ognia i przelać go do odpowiedniej foremki. Mleko kokosowe oraz 2-procentowe przelać do garnka, dodać 2 łyżki cukru, aromat waniliowy, wymieszać i zagotować. Jajka wbić do drugiego garnka, roztrzepać trzepaczką, po czym wlać do tego gorące mleko i całość dokładnie wymieszać. Wymieszanymi składnikami zalać foremkę z karmelem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 150 stopni i piec przez 15 minut. Upieczone wyciągnąć, odciąć nożem od foremek i wyłożyć na talerz. Czekoladę gorzką połamać na drobne kawałeczki, przełożyć do rondla i rozpuścić na małym ogniu na płynna masę. Potem ściągnąć z ognia, polać nią całość i oprószyć wiórkami kokosowymi.
Komentarze (2)
Nie pieczemy w kąpieli wodnej
A pieczemy to nie w kąpieli wodnej?