Grzanki z zupą pomidorową mix
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1893
Składniki:
- 400 ml pomidorów z puszki bez skory
- 200 ml bulionu warzywnego
- 8 kromek chleba tostowego
- 4 plastry szynki wędzonej
- 4 plastry sera Gouda
- 4 łyżki oleju
- 2 marchewki
- 2 łyżki płatków ryżowych
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- pęczek drobnego szczypiorku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju w rondlu. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojoną marchew i smażyć przez 1 minutę. Potem składniki zalać bulionem warzywnym, dodać do tego pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Całość wymieszać i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Następnie wsypać do tego płatki ryżowe, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i gotować do miękkości składników. Następnie wszystko ściągnąć z ognia, zmiksować mikserem na jednolitą masę i przelać na talerz. Na chleb tostowy nałożyć plastry szynki oraz sera żółtego i zrumienić go z obu stron na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Zrumieniony ściągnąć z patelni i dodać do potrawy. Wszystko posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem
Komentarze (0)