Grzanki z zupą pomidorową mix

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1893
Grzanki z zupą pomidorową mix
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 ml pomidorów z puszki bez skory
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 8 kromek chleba tostowego
  • 4 plastry szynki wędzonej
  • 4 plastry sera Gouda
  • 4 łyżki oleju
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki płatków ryżowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • pęczek drobnego szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju w rondlu. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojoną marchew i smażyć przez 1 minutę. Potem składniki zalać bulionem warzywnym, dodać do tego pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Całość wymieszać i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Następnie wsypać do tego płatki ryżowe, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i gotować do miękkości składników. Następnie wszystko ściągnąć z ognia, zmiksować mikserem na jednolitą masę i przelać na talerz. Na chleb tostowy nałożyć plastry szynki oraz sera żółtego i zrumienić go z obu stron na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Zrumieniony ściągnąć z patelni i dodać do potrawy. Wszystko posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów