Zupa z pokrzywy

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 914
Zupa z pokrzywy
fot. Ewan Munro (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 450 g świeżych liści z pokrzyw
  • 4 szklanki bulionu drobiowego
  • 3 szklanki wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 0,5 szklanki ryżu basmati
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Ryż opłukać pod bieżącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Pokrzywę również opłukać pod bieżącą wodą. Do rondla wlać 3 szklanki wody i wsypać sól. Następnie dodać do tego opłukaną wcześniej pokrzywę, dobrze wymieszać i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Wtedy ściągnąć z ognia i przelać na sito.Sparzoną pokrzywę spłukać zimną wodą i odcedzić z jej nadmiaru. Po odcedzeniu pokrzywę posiekać drobno nożem. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanej oliwie w rondlu. Do zeszklonej cebuli wlać bulion drobiowy, wsypać opłukany ryż i pokrojoną sparzoną pokrzywę. Całość wymieszać i gotować na średnim ogniu do miękkości ryżu. Kiedy to nastąpi, wszystko zmiksować mikserem, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu i zagotować. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i przelać do miski.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów