Zupa z pokrzywy
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 914
Składniki:
- 450 g świeżych liści z pokrzyw
- 4 szklanki bulionu drobiowego
- 3 szklanki wody
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 0,5 szklanki ryżu basmati
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Ryż opłukać pod bieżącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Pokrzywę również opłukać pod bieżącą wodą. Do rondla wlać 3 szklanki wody i wsypać sól. Następnie dodać do tego opłukaną wcześniej pokrzywę, dobrze wymieszać i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Wtedy ściągnąć z ognia i przelać na sito.Sparzoną pokrzywę spłukać zimną wodą i odcedzić z jej nadmiaru. Po odcedzeniu pokrzywę posiekać drobno nożem. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanej oliwie w rondlu. Do zeszklonej cebuli wlać bulion drobiowy, wsypać opłukany ryż i pokrojoną sparzoną pokrzywę. Całość wymieszać i gotować na średnim ogniu do miękkości ryżu. Kiedy to nastąpi, wszystko zmiksować mikserem, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu i zagotować. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i przelać do miski.
Komentarze (0)