Zupa z pokrywy z grzankami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 350
Składniki:
- Zupę:
- 800 ml bulionu warzywnego
- 4 ziemniaki
- 3 szklanki młodych liści pokrzyw
- 2 marchewki
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 1 mały seler
- 2 liście laurowe
- 2 szklanki wrzącej wody
- 2 ziela angielskie
- sól
- pieprz czarny mielony
- Ponadto:
- 2 kromki chleba pszennego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Opis przygotowania:
Liście pokrzyw sparzyć wrzącą wodą na sicie, odsączyć z jej nadmiaru i pokroić na małe kawałki. Czosnek obrać ze skóry, pokroić go w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle w rondlu. Do zeszklonego czosnku dodać sparzone wcześniej liście pokrzyw, wymieszać i dusić je pod przykryciem przez 1,5 minuty. Następnie ziemniaki, marchew oraz seler obrać ze skóry, umyć, pokroić w kostkę i dodać smażonych pokrzyw. Wlać do tego bulion warzywny, dodać liści laurowe, ziele angielskie i całość gotować do miękkości warzyw. Kiedy warzywa zmiękną, zupę doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać, po czym ściągnąć z ognia, zblendować i przelać do misek. Rozgrzać oliwę z oliwek na patelni i dodać do niej pokrojone w kostkę kromki chleba. Smażyć na średnim ogniu do chwili, aż zacznie się rumienić. Wtedy ściągnąć z ognia i posypać grzankami zupę w miskach.
Komentarze (0)