Zupa z pokrywy z grzankami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 271
Zupa z pokrywy z grzankami
fot. fugzu (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • Zupę:
  • 800 ml bulionu warzywnego
  • 4 ziemniaki
  • 3 szklanki młodych liści pokrzyw
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mały seler
  • 2 liście laurowe
  • 2 szklanki wrzącej wody
  • 2 ziela angielskie
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • Ponadto:
  • 2 kromki chleba pszennego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Opis przygotowania:

Liście pokrzyw sparzyć wrzącą wodą na sicie, odsączyć z jej nadmiaru i pokroić na małe kawałki. Czosnek obrać ze skóry, pokroić go w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle w rondlu. Do zeszklonego czosnku dodać sparzone wcześniej liście pokrzyw, wymieszać i dusić je pod przykryciem przez 1,5 minuty. Następnie ziemniaki, marchew oraz seler obrać ze skóry, umyć, pokroić w kostkę i dodać smażonych pokrzyw. Wlać do tego bulion warzywny, dodać liści laurowe, ziele angielskie i całość gotować do miękkości warzyw. Kiedy warzywa zmiękną, zupę doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać, po czym ściągnąć z ognia, zblendować i przelać do misek. Rozgrzać oliwę z oliwek na patelni i dodać do niej pokrojone w kostkę kromki chleba. Smażyć na średnim ogniu do chwili, aż zacznie się rumienić. Wtedy ściągnąć z ognia i posypać grzankami zupę w miskach.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów