Zupa z młodych kalarepek
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1889
Składniki:
- 6 młodych kalarepek
- 40 g tłuszczu
- 40 g mąki
- 40 g ryżu
- 1,5 l bulionu drobiowego
- natka zielonej pietruszki
- sól i pieprz
Opis przygotowania:
Rozpuścić 3 kostki bulionu drobiowego w wodzie i zagotować. Młode kalarepki obrać ze skórki, zetrzeć na grubej tarce, obsmażyć na tłuszczu. Po obsmażeniu oprószyć mąką i dodać do bulionu. Dodać soli i pieprzu następnie gotować przez 10 minut. Ugotować ryż do miękkości w osobnym naczyniu, po ugotowaniu odcedzić i przełożyć do talerzy. Ryż zalać wrzącym bulionem i przystroić zieloną pietruszką.
Komentarze (0)