Zapiekanka z młodych ziemniaków i sera
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3967
Składniki:
- 30 g sera Limburger
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 kg młodych ziemniaków
- 1 cebula
- 1 łyżka kminku
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżąca wodą, opłukać, zalać 2 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Ugotowane odcedzić, pokroić w cienkie plastry i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Następnie cebulę oraz czosnek obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i dodać do ziemniaków. Całość posypać kminkiem, pieprzem, natką zielonej pietruszki, zalać oliwą z oliwek i dodać pokrojony w plastry ser Limburger. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni i piec do czasu, aż ser zacznie się topić. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)