Zupa z młodą kapustą i ryżem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3327

Składniki:

  • 225 g młodej kapusty
  • 100 g ryżu na risotto
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • skórka z cytryny
  • sok z 1 cytryny
  • 1,4 l wywaru warzywnego
  • 2 duże pomidory gruntowe
  • 1 słoiczek (120 g) sosu pesto
  • wiórki parmezanu do dekoracji

Opis przygotowania:

W dużym rondlu rozgrzej oliwę i smaż w nim pokrojoną cebulę oraz posiekany czosnek przez około 3-4 minuty do momentu, aż będą miękkie. Dodaj ryż i gotuj przez 1 minutę, mieszając co jakiś czas. Dodaj utartą skórkę i sok z cytryny. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut. Dodaj pomidory, oczyszczoną i posiekaną kapustę i sos pesto. Gotuj przez 4-5 minut, aż ryż będzie miękki. Dodaj sól do smaku i udekoruj wiórkami parmezanu.

Autor: banan

0 komenatrzy

Podobne przepisy