Zupa z młodą kapustą i ryżem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 4077
Składniki:
- 225 g młodej kapusty
- 100 g ryżu na risotto
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- skórka z cytryny
- sok z 1 cytryny
- 1,4 l wywaru warzywnego
- 2 duże pomidory gruntowe
- 1 słoiczek (120 g) sosu pesto
- wiórki parmezanu do dekoracji
Opis przygotowania:
W dużym rondlu rozgrzej oliwę i smaż w nim pokrojoną cebulę oraz posiekany czosnek przez około 3-4 minuty do momentu, aż będą miękkie. Dodaj ryż i gotuj przez 1 minutę, mieszając co jakiś czas. Dodaj utartą skórkę i sok z cytryny. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut. Dodaj pomidory, oczyszczoną i posiekaną kapustę i sos pesto. Gotuj przez 4-5 minut, aż ryż będzie miękki. Dodaj sól do smaku i udekoruj wiórkami parmezanu.
Komentarze (0)