Brzoskwinie z serem, ryżem i kapustą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2171
Składniki:
- 400 g brzoskwiń w zalewie
- 45 g twardego koziego sera
- 4 plastry mrożonego ciasta filo
- 3 łyżki syropu klonowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 mała biała kapusta
- 1 szklanka ryżu
- 1/2 szklanki letniej wody
- pieprz
- sól
Opis przygotowania:
Ryż opłukać, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odcedzić. Ciasto filo rozmrozić, skropić letnią wodą, nałożyć na nie po 2 łyżki ryżu i następnie zawinąć w sakiewki. Zawinięte ciasto włożyć na 2 minuty do gotującej się wody, potem wyciągnąć, osączyć z wody i wyłożyć na talerz. Kapustę obrać z wierzchnich liści, pokroić na ćwiartki, zalać lekko osoloną wodą, ugotować do miękkości, odcedzić, oprószyć pieprzem i dodać do ciasta z ryżem. Rozgrzać oliwę na patelni, dodać pokrojony drobno ser kozi i smażyć do czasu, aż ser zacznie się roztapiać. Wtedy dodać osączone z zalewy i pokrojone w kostkę brzoskwinie, smażyć przez 40 sekund, dokładnie wymieszać, po czym ściągnąć z ognia i dodać do całości. Całość polać syropem klonowym
Komentarze (0)