Suflet serowy z młodą cebulą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2331
Składniki:
- 2 pęczki młodej cebuli ze szczypiorkiem
- 20 dkg sera homogenizowanego
- 4 jajka
- 1 łyżka mielonego anyżu
- 1 starta gałka muszkatołowa
- 0,5 szklanki białego wina
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Cebulki obrać i umyć, szczypiorek pokroić drobno. Cebulki i szczypiorek przełożyć na patelnię, dodać masło, zalać winem i dusić pod przykryciem na małym ogniu do 10 minut. Po tym czasie cebulki ze szczypiorkiem przełożyć do naczynia żaroodpornego, a na patelni zostawić uduszony sos. Oddzielić białka od żółtek, żółtka utrzeć z serkiem homogenizowanym na jednolity krem. Doprawić go solą i innymi przyprawami, a z białek ubić sztywną pianę. Ubitą pianę połączyć z sosem, w którym dusiły się cebulki, dodać do tego krem serowy. Całość wymieszać i przełożyć do naczynia z cebulkami. Naczynie włożyć do mocno nagrzanego piekarnika i zapiekać przez 15 minut. Gotowy suflet podajemy na gorąco.
Komentarze (0)