Suflet serowy z młodą cebulą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2125
Suflet serowy z młodą cebulą
fot. Tom Mascardo / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 2 pęczki młodej cebuli ze szczypiorkiem
  • 20 dkg sera homogenizowanego
  • 4 jajka
  • 1 łyżka mielonego anyżu
  • 1 starta gałka muszkatołowa
  • 0,5 szklanki białego wina
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Cebulki obrać i umyć, szczypiorek pokroić drobno. Cebulki i szczypiorek przełożyć na patelnię, dodać masło, zalać winem i dusić pod przykryciem na małym ogniu do 10 minut. Po tym czasie cebulki ze szczypiorkiem przełożyć do naczynia żaroodpornego, a na patelni zostawić uduszony sos. Oddzielić białka od żółtek, żółtka utrzeć z serkiem homogenizowanym na jednolity krem. Doprawić go solą i innymi przyprawami, a z białek ubić sztywną pianę. Ubitą pianę połączyć z sosem, w którym dusiły się cebulki, dodać do tego krem serowy. Całość wymieszać i przełożyć do naczynia z cebulkami. Naczynie włożyć do mocno nagrzanego piekarnika i zapiekać przez 15 minut. Gotowy suflet podajemy na gorąco.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów