Zupa z kolbami kukurydzy
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2177
Składniki:
- 300 g łopatki wołowej bez kości
- 25 g bobu bez skóry
- 25 g makaronu spaghetti
- 3 ziemniaki
- 2 marchewki
- 2 kolby kukurydzy
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- 1 l bulionu warzywnego
- 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Kolby kukurydzy pokroić na kawałki. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Marchew obrać ze skóry i pokroić na małe kawałki. Mięso pokroić na małe kawałki. Makaron spaghetti przełożyć do rondla, zalać go 1,5 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić na sicie. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone wcześniej mięso, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu, suszonym tymiankiem i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż się przyrumieni. Wtedy wlać do tego bulion warzywny, dodać pokrojone ziemniaki, marchew, kukurydzę oraz bób. Całość doprawić do smaku przyprawami, wymieszać i gotować do miękkości składników. Kiedy składniki zmiękną, dodać do tego ugotowany makaron, ponownie wymieszać i gotować razem jeszcze przez 1,5 minuty. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia, przelać na talerz i posypać posiekaną drobno natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)