Zupa z kolbami kukurydzy

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1147
Zupa z kolbami kukurydzy
fot. KaMpErƎ & Le-tticia / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g łopatki wołowej bez kości
  • 25 g bobu bez skóry
  • 25 g makaronu spaghetti
  • 3 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 2 kolby kukurydzy
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Kolby kukurydzy pokroić na kawałki. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Marchew obrać ze skóry i pokroić na małe kawałki. Mięso pokroić na małe kawałki. Makaron spaghetti przełożyć do rondla, zalać go 1,5 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić na sicie. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone wcześniej mięso, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu, suszonym tymiankiem i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż się przyrumieni. Wtedy wlać do tego bulion warzywny, dodać pokrojone ziemniaki, marchew, kukurydzę oraz bób. Całość doprawić do smaku przyprawami, wymieszać i gotować do miękkości składników. Kiedy składniki zmiękną, dodać do tego ugotowany makaron, ponownie wymieszać i gotować razem jeszcze przez 1,5 minuty. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia, przelać na talerz i posypać posiekaną drobno natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów