Zupa z indyka z ciastem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1661
Zupa z indyka z ciastem
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 ziemniaki
  • 4 łyżki oleju
  • 2 piersi z indyka
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 l wody
  • pieprz świeżo mielony
  • sól
  • Na ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 jako
  • 0,5 szklanki ciepłej wody

Opis przygotowania:

Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wbić do niej jajko, wlać ciepłą wodę i wyrobić elastyczne ciasto. Wyrobione rozwałkować na grubość 0,7 mm i pociąć na równe kwadraty 4 x 4 cm. Pocięte kwadraty wrzucić na 1,5 l gotującej, się lekko osolonej wody i gotować przez 3 minuty. Potem odcedzić. Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni dodać do tego odcedzone ciasto i smażyć z obu stron do zarumienienia, po czym ściągnąć z ognia.

Przygotować zupę: ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Marchew pokroić w talarki. Mięso pokroić na kawałki. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone mięso i i lekko przyrumienić. Następnie dodać do tego pokrojone ziemniaki, marchew, po czym wszystko zalać wodą i gotować do miękkości składników. Pod koniec gotowania doprawić do smaku szczyptą soli, wymieszać i wrzucić wcześniej zarumienione ciasto. Wszystko szybko zagotować, ściągnąć z ognia i przelać na talerz.

Gotową zupę oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i udekorować natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów