Zupa z indyka z ciastem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1824
Składniki:
- 4 ziemniaki
- 4 łyżki oleju
- 2 piersi z indyka
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 1 l wody
- pieprz świeżo mielony
- sól
- Na ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 1 jako
- 0,5 szklanki ciepłej wody
Opis przygotowania:
Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wbić do niej jajko, wlać ciepłą wodę i wyrobić elastyczne ciasto. Wyrobione rozwałkować na grubość 0,7 mm i pociąć na równe kwadraty 4 x 4 cm. Pocięte kwadraty wrzucić na 1,5 l gotującej, się lekko osolonej wody i gotować przez 3 minuty. Potem odcedzić. Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni dodać do tego odcedzone ciasto i smażyć z obu stron do zarumienienia, po czym ściągnąć z ognia.
Przygotować zupę: ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Marchew pokroić w talarki. Mięso pokroić na kawałki. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone mięso i i lekko przyrumienić. Następnie dodać do tego pokrojone ziemniaki, marchew, po czym wszystko zalać wodą i gotować do miękkości składników. Pod koniec gotowania doprawić do smaku szczyptą soli, wymieszać i wrzucić wcześniej zarumienione ciasto. Wszystko szybko zagotować, ściągnąć z ognia i przelać na talerz.
Gotową zupę oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i udekorować natką zielonej pietruszki.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wbić do niej jajko, wlać ciepłą wodę i wyrobić elastyczne ciasto. Wyrobione rozwałkować na grubość 0,7 mm i pociąć na równe kwadraty 4 x 4 cm. Pocięte kwadraty wrzucić na 1,5 l gotującej, się lekko osolonej wody i gotować przez 3 minuty. Potem odcedzić. Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni dodać do tego odcedzone ciasto i smażyć z obu stron do zarumienienia, po czym ściągnąć z ognia.
Przygotować zupę: ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Marchew pokroić w talarki. Mięso pokroić na kawałki. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone mięso i i lekko przyrumienić. Następnie dodać do tego pokrojone ziemniaki, marchew, po czym wszystko zalać wodą i gotować do miękkości składników. Pod koniec gotowania doprawić do smaku szczyptą soli, wymieszać i wrzucić wcześniej zarumienione ciasto. Wszystko szybko zagotować, ściągnąć z ognia i przelać na talerz.
Gotową zupę oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i udekorować natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)