Słodkie tagliatelle
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2103
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 4 łyżki mąki do podsypania ciasta
- 3 łyżki cukru pudru do posypania ciasta
- 2 jajka
- otarta skórka z 1 cytryny
- olej do głębokiego smażenia
Opis przygotowania:
Mąkę przesypać na stolnicę, wbić do niej jajka i dodać startą skórkę cytrynową. Zagnieść elastyczne ciasto, podsypać je 2 łyżkami mąki i rozwałkować na grubość 0,5 mm. Następnie rozwałkowane ponownie podsypać pozostałą mąką i zwinąć w rulon. Rulon ostrym nożem pociąć na 1,5 cm paski, wrzucić je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na złoty kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu, wyłożyć na talerz i posypać cukrem pudrem.
Komentarze (0)