Kotlety z indyka

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2664
Kotlety z indyka
fot. verchmarco (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 60 dkg piersi z indyka
  • 1 zwykła bułka
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 2 goździki
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka natki zielonej pietruszki
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • tłuszcz do smażenia
  • sól

Opis przygotowania:

Z mięsa wyciąć 4 kotlety. Bułkę zwykłą przekroić na 4 krążki i wydrążyć z nich środki, pozostawiając jedynie skórkę. W talerzu roztrzepać jajko, a do drugiego talerza wsypać bułkę tartą. Mięso rozbić, natrzeć solą, sproszkowaną gałką muszkatołową, obtoczyć w jajku i bułce tartej, a następnie smażyć z obu stron na złoty kolor na mocno rozgrzanym tłuszczu. Usmażone kotlety przełożyć na talerz, polać roztartym masłem z natką zielonej pietruszki, goździkiem i solą. Gotowe kotlety podajemy na gorąco.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów