Zupa z grillowanego kurczaka

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1849
Zupa z grillowanego kurczaka
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 udka z kurczaka
  • 2 pomidory
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 l wody
  • 1 łyżka śmietany
  • garstka świeżego tymianku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Marchew obrać ze skóry i również pokroić w kostkę. Pomidory pokroić w drobną kostkę. Następnie udka z kurczaka skropić oliwą z oliwek, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i przyrumienić na ruszcie rozpalonego grilla. Przyrumienione mięso przełożyć do rondla i dodać do niego wszystkie pokrojone wcześniej warzywa. Całość zalać wodą, doprawić do smaku szczyptą soli i gotować na średnim ogniu do miękkości składników. Po ugotowaniu ściągnąć z ognia, wyciągnąć z nich gotowane, grillowane mięso, a resztę przelać na talerz i posypać świeżym tymiankiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów