Zupa z dyni i homara
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1536
Składniki:
- 600 ml bulionu warzywnego
- 600 g miąższu z dyni
- 200 g paluszków surimi
- 2 łyżki sosu chili
- 2 łyżki śmietany 32%
- 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Paluszki surimi obrać ze skóry, pokroić na małe kawałeczki, przełożyć je do rondla, zalać je bulionem warzywnym i gotować przez 7 minut. Po tym czasie miąższ z dyni pozbawić skóry, pokroić go w małą kostkę, dodać do składników w rondlu i gotować do jego miękkości. Następnie całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu i wsypać do tego tartą gałkę muszkatołową. Wszystko zmiksować mikserem na jednolitą masę i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia, przelać na talerz. Gotową zupę polać sosem chili, śmietaną i posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.
Komentarze (0)