Zupa z dyni

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2252
Zupa z dyni
fot. chatirygirl / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 1 średnia dynia
  • 1 łyżka maki
  • 1 łyżka masła
  • 1,5 szklanki mleka
  • sól

Opis przygotowania:

Dynię umyć, przekroić na polowy, usunąć miazgę z nasionami, obrać ze skóry, pokroić na kawałki i ugotować w małej ilości wody do miękkości. Po ugotowaniu przetrzeć przez sito. Masło rozgrzać na patelni, dodać mąkę, połowę mleka, wymieszać, zagotować i przelać do ugotowanej dyni. Całość wymieszać i dodać tyle mleka, aby zupa była gęsta i zagotować. Doprawić solą do smaku i podawać na gorąco.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów