Zupa z czarnej fasoli i ryżu

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3079
Zupa z czarnej fasoli i ryżu
fot. Infrogmation / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 40 g czarnej fasoli
  • 15 dag wędzonej szynki w plastrach
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 2 łyżki oleju
  • 0,5 szklanki ryżu
  • szczypta mielonej gorczycy
  • natka pietruszki
  • pieprz
  • sól

Opis przygotowania:

Fasolę moczyć przez 4 godziny w 3 szklankach lekko osolonej wody. Ryż opłukać, zalać 1,5 szklanki lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Rozgrzać olej na patelni, dodać do niego pokrojony drobno czosnek i zeszklić. Do czosnku dodać pokrojoną drobno szynkę i zrumienić. Następnie przełożyć do namoczonej fasoli, dodać liście laurowe, ziele angielskie, szczyptę gorczycy, soli oraz pieprzu i gotować do miękkości fasoli. Całość wymieszać, doprawić do smaku przyprawami i przelać do kubków. Do zupy dodać ryż, a całość posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów