Zupa z czarnej fasoli i ryżu
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3079
Składniki:
- 40 g czarnej fasoli
- 15 dag wędzonej szynki w plastrach
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 2 łyżki oleju
- 0,5 szklanki ryżu
- szczypta mielonej gorczycy
- natka pietruszki
- pieprz
- sól
Opis przygotowania:
Fasolę moczyć przez 4 godziny w 3 szklankach lekko osolonej wody. Ryż opłukać, zalać 1,5 szklanki lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Rozgrzać olej na patelni, dodać do niego pokrojony drobno czosnek i zeszklić. Do czosnku dodać pokrojoną drobno szynkę i zrumienić. Następnie przełożyć do namoczonej fasoli, dodać liście laurowe, ziele angielskie, szczyptę gorczycy, soli oraz pieprzu i gotować do miękkości fasoli. Całość wymieszać, doprawić do smaku przyprawami i przelać do kubków. Do zupy dodać ryż, a całość posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)