Ciecierzyca z kaszanką, orzechami i szpinakiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2802
Ciecierzyca z kaszanką, orzechami i szpinakiem
fot. Núria Farregut / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g ciecierzycy
  • 4 łyżki oleju
  • 2 pęta kaszanki
  • 2 łyżki orzeszków pinii
  • pęczek szpinaku
  • sól
  • pieprz biały

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Ciecierzycę przełożyć do rondla, zalać ją 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 40 minut. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni i dodać do niego orzeszki pinii oraz szpinak. Oba składniki oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu białego i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć je z ognia i przełożyć do miski. Potem dodać do tego ugotowaną wcześniej cieciorkę i dokładnie wymieszać. Następnie kaszankę obrać ze skóry, pokroić w plastry o grubości 1 cm i zrumienić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Zrumienioną ściągnąć z ognia i dodać do potrawy.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów