Ciecierzyca z kaszanką, orzechami i szpinakiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2802
Składniki:
- 400 g ciecierzycy
- 4 łyżki oleju
- 2 pęta kaszanki
- 2 łyżki orzeszków pinii
- pęczek szpinaku
- sól
- pieprz biały
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Ciecierzycę przełożyć do rondla, zalać ją 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 40 minut. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni i dodać do niego orzeszki pinii oraz szpinak. Oba składniki oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu białego i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć je z ognia i przełożyć do miski. Potem dodać do tego ugotowaną wcześniej cieciorkę i dokładnie wymieszać. Następnie kaszankę obrać ze skóry, pokroić w plastry o grubości 1 cm i zrumienić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Zrumienioną ściągnąć z ognia i dodać do potrawy.
Komentarze (0)