Zupa z boćwiną
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1342
Składniki:
- 800 ml bulionu warzywnego z kostki
- 200 g białej fasoli w zalewie
- 2 łyżki kleistego ryżu
- 2 ziemniaki
- 1 pęczek boćwiny
- 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Ryż opłukać pod bieżącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić na kawałki. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonej cebuli wsypać dokładnie osączony z wody ryż i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Następnie smażone składniki zalać bulionem warzywnym, dodać do tego pokrojone ziemniaki, doprawić do smaku sosem sojowym, szczyptą soli, pieprzu i gotować przez 5 minut. Fasolę osączyć z zalewy, po czym razem z boćwiną dodać do gotowanych składników. Całość gotować do miękkości, a następnie ściągnąć z ognia i przelać na talerz.
Komentarze (0)