Placki z batatów na słodko
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2046
Składniki:
- 2 bataty
- 2 łyżki grubo tartego sera Gouda
- olej do głębokiego smażenia
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka 2%
Opis przygotowania:
Bataty umyć, przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i pokroić w plastry o grubości 0,7 mm. Przygotować ciasto: mąkę przesypać z cukrem do rondla. Wbić do tego jajko, wlać mleko i wyrobić ciasto o konsystencji gęstej śmietanki. Następnie w wyrobionych składnikach zanurzyć pokrojone wcześniej plastry batatów, po czym wrzucić je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni, posypać tartym serem Gouda i smażyć na złoty kolor.
Komentarze (0)