Zupa wieprzowa z warzywami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 115
Zupa wieprzowa z warzywami
fot. lblinova (elements.envato.com)

Składniki:

  • 800 g polędwicy wieprzowej
  • 400 g miąższu z dyni
  • 4 ziemniaki
  • 2 kolby kukurydzy
  • 2 liścia laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 2 l bulionu warzywnego
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • natka zielonej pietruszki
  • chleb pszenny

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i odsączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w dużą kostkę. Polędwicę wieprzową pokroić na porcje. Kolby z kukurydzy pokroić na kawałki. Miąższ z dyni pokroić na kawałki. Papryczkę chili pozbawić nasion i pokroić drobno. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i razem z pokrojoną wcześniej papryczką chili zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Dodać do tego polędwicę wieprzową, kolby kukurydzy, liście laurowe, ziele angielskie i zalać to bulionem warzywnym. Po zalaniu postawić na średnim ogniu i gotować przez 20 minut. Po tym czasie dodać do tego pokrojone ziemniaki, dynię i gotować do miękkości składników. Pod koniec gotowania wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać, po czym ściągnąć z ognia i przelać do miski. Gotową zupę posypać natką zielonej pietruszki i podawać z chlebem pszennym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów