Zupa wieprzowa z warzywami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 732
Składniki:
- 800 g polędwicy wieprzowej
- 400 g miąższu z dyni
- 4 ziemniaki
- 2 kolby kukurydzy
- 2 liścia laurowe
- 2 ziela angielskie
- 2 l bulionu warzywnego
- 1 czerwona papryczka chili
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju
- sól
- pieprz czarny mielony
- natka zielonej pietruszki
- chleb pszenny
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i odsączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w dużą kostkę. Polędwicę wieprzową pokroić na porcje. Kolby z kukurydzy pokroić na kawałki. Miąższ z dyni pokroić na kawałki. Papryczkę chili pozbawić nasion i pokroić drobno. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i razem z pokrojoną wcześniej papryczką chili zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Dodać do tego polędwicę wieprzową, kolby kukurydzy, liście laurowe, ziele angielskie i zalać to bulionem warzywnym. Po zalaniu postawić na średnim ogniu i gotować przez 20 minut. Po tym czasie dodać do tego pokrojone ziemniaki, dynię i gotować do miękkości składników. Pod koniec gotowania wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać, po czym ściągnąć z ognia i przelać do miski. Gotową zupę posypać natką zielonej pietruszki i podawać z chlebem pszennym.
Komentarze (0)