Polędwica wieprzowa z warzywami i owocami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 1522
Polędwica wieprzowa z warzywami i owocami
fot. arnold | inuyaki / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g polędwicy wieprzowej bez kości
  • 200 g zielonego groszku w łupinie
  • 6 młodych marchewek
  • 4 mandarynki
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • pęczek świeżego szpinaku
  • Sos:
  • 250 ml wody
  • 200 g świeżych śliwek węgierek
  • 50 ml brandy
  • 2 łyżki oleju
  • 1 opakowania jasnego sosu do pieczeni Knorr
  • 1 cebula
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • sól
  • pieprz czarny (mielony)

Opis przygotowania:

Warzywa oraz owoce dokładnie umyć i osączyć z wody. Marchew przełożyć do rondla w całości, zalać ją wodą tak, aby nie wystawała i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i wyłożyć na talerz razem z zielonym groszkiem w łupinie. Mandarynki obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Śliwki pozbawić pestek i drobno posiekać. Polędwicę wieprzową wysmarować olejem, oprószyć ją szczyptą soli, mielonym tymiankiem, majerankiem, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C i piec do miękkości. Po upieczeniu mięso wyciągnąć z piekarnika i dodać do marchewek z groszkiem na talerzu.

Przygotować sos: cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i razem z pokrojonymi wcześniej śliwkami zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Następnie sos do pieczeni wymieszać z wodą, brandy i przelać do smażonej cebuli ze śliwkami. Całość dobrze wymieszać i gotować na średnim ogniu przez 5 minut. Po tym czasie wlać do tego śmietanę, doprawić do smaku szczypta soli, ponownie dobrze wymieszać, a potem ściągnąć z ognia i polać tym potrawę.

Całość udekorować pokrojonymi mandarynkami i posypać szpinakiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów