Polędwica wieprzowa z warzywami i owocami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 1784
Składniki:
- 400 g polędwicy wieprzowej bez kości
- 200 g zielonego groszku w łupinie
- 6 młodych marchewek
- 4 mandarynki
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- pęczek świeżego szpinaku
- Sos:
- 250 ml wody
- 200 g świeżych śliwek węgierek
- 50 ml brandy
- 2 łyżki oleju
- 1 opakowania jasnego sosu do pieczeni Knorr
- 1 cebula
- 1 łyżka śmietany 18%
- sól
- pieprz czarny (mielony)
Opis przygotowania:
Warzywa oraz owoce dokładnie umyć i osączyć z wody. Marchew przełożyć do rondla w całości, zalać ją wodą tak, aby nie wystawała i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i wyłożyć na talerz razem z zielonym groszkiem w łupinie. Mandarynki obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Śliwki pozbawić pestek i drobno posiekać. Polędwicę wieprzową wysmarować olejem, oprószyć ją szczyptą soli, mielonym tymiankiem, majerankiem, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C i piec do miękkości. Po upieczeniu mięso wyciągnąć z piekarnika i dodać do marchewek z groszkiem na talerzu.
Przygotować sos: cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i razem z pokrojonymi wcześniej śliwkami zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Następnie sos do pieczeni wymieszać z wodą, brandy i przelać do smażonej cebuli ze śliwkami. Całość dobrze wymieszać i gotować na średnim ogniu przez 5 minut. Po tym czasie wlać do tego śmietanę, doprawić do smaku szczypta soli, ponownie dobrze wymieszać, a potem ściągnąć z ognia i polać tym potrawę.
Całość udekorować pokrojonymi mandarynkami i posypać szpinakiem.
Przygotować sos: cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i razem z pokrojonymi wcześniej śliwkami zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Następnie sos do pieczeni wymieszać z wodą, brandy i przelać do smażonej cebuli ze śliwkami. Całość dobrze wymieszać i gotować na średnim ogniu przez 5 minut. Po tym czasie wlać do tego śmietanę, doprawić do smaku szczypta soli, ponownie dobrze wymieszać, a potem ściągnąć z ognia i polać tym potrawę.
Całość udekorować pokrojonymi mandarynkami i posypać szpinakiem.
Komentarze (0)