Zupa warzywna z nori
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1906
Składniki:
- 250 g mrożonego, zielonego groszku
- 100 g tofu
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 1,5 l wrzącej wody
- 1 czubata łyżeczka bulionu Dashi w proszku
- 1 arkusz suszonego nori
Opis przygotowania:
Nori sparzyć 0,5 szklanki wody i osączyć z jej nadmiaru. Groszek mrożony przesypać do zamykanego słoika, zalać go 2 szklankami wrzącej wody, zamknąć słoik i moczyć przez 10 minut. Po tym czasie wodę odcedzić, a namoczony groszek pozostawić w słoiku. Tofu pokroić w cienkie plastry i dodać do namoczonego groszku w słoiku. Oba składniki oprószyć bulionem Dashi w proszku i zalać sosem sojowym. Dodać do tego sparzone wcześniej nori i wszystko zalać pozostałą, wrzącą wodą. Całość zakryć szczelnie pokrywką słoika i trzymać przez 10 minut. Po tym czasie odkryć pokrywkę i podawać do spożycia.
Komentarze (0)