Zupa warzywna z nori

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1906
Zupa warzywna z nori
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 250 g mrożonego, zielonego groszku
  • 100 g tofu
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 1,5 l wrzącej wody
  • 1 czubata łyżeczka bulionu Dashi w proszku
  • 1 arkusz suszonego nori

Opis przygotowania:

Nori sparzyć 0,5 szklanki wody i osączyć z jej nadmiaru. Groszek mrożony przesypać do zamykanego słoika, zalać go 2 szklankami wrzącej wody, zamknąć słoik i moczyć przez 10 minut. Po tym czasie wodę odcedzić, a namoczony groszek pozostawić w słoiku. Tofu pokroić w cienkie plastry i dodać do namoczonego groszku w słoiku. Oba składniki oprószyć bulionem Dashi w proszku i zalać sosem sojowym. Dodać do tego sparzone wcześniej nori i wszystko zalać pozostałą, wrzącą wodą. Całość zakryć szczelnie pokrywką słoika i trzymać przez 10 minut. Po tym czasie odkryć pokrywkę i podawać do spożycia.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów