Wołowina z ryżem w nori
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1828
Składniki:
- 300 g karkówki wołowej
- 100 ml gotowego sosu Teriyaki Tao Tao
- 4 płaty nori
- 4 marchewki
- 3 łyżki oleju
- 2 zielone ogórki
- 2 szklanki ryżu kleistego
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Liście nori sparzyć 2 szklankami wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 1 l lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Marchew obrać ze skóry, po czym zalać wodą tak, aby nie wystawała i ugotować do miękkości. Ugotowaną odcedzić i pokroić w słomkę. Ogórka obrać ze skóry i również pokroić w słomkę. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojoną w cienkie plastry wołowinę, oprószyć pieprzem oraz solą i zrumienić na średnim ogniu. Do zrumienionego mięsa wlać gotowy sos Teriyaki i dusić pod przykryciem do miękkości. Gotowe mięso ściągnąć z ognia i osączyć z sosu. Następnie wszystkie składniki zawinąć w sparzone liście nori i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)