Wołowina z ryżem w nori

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1828
Wołowina z ryżem w nori
fot. jamieanne / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 300 g karkówki wołowej
  • 100 ml gotowego sosu Teriyaki Tao Tao
  • 4 płaty nori
  • 4 marchewki
  • 3 łyżki oleju
  • 2 zielone ogórki
  • 2 szklanki ryżu kleistego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Liście nori sparzyć 2 szklankami wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 1 l lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Marchew obrać ze skóry, po czym zalać wodą tak, aby nie wystawała i ugotować do miękkości. Ugotowaną odcedzić i pokroić w słomkę. Ogórka obrać ze skóry i również pokroić w słomkę. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojoną w cienkie plastry wołowinę, oprószyć pieprzem oraz solą i zrumienić na średnim ogniu. Do zrumienionego mięsa wlać gotowy sos Teriyaki i dusić pod przykryciem do miękkości. Gotowe mięso ściągnąć z ognia i osączyć z sosu. Następnie wszystkie składniki zawinąć w sparzone liście nori i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów