Zupa warzywna z mango
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1165
Składniki:
- 400 ml pomidorów z puszki bez skórek
- 400 g czarnej fasoli w zalewie
- 400 ml bulionu warzywnego
- 200 g kukurydzy w zalewie
- 200 g mrożonego zielonego groszku
- 2 czerwone słodkie papryki
- 2 łyżki śmietany 18%
- 2 ząbki czosnku
- 2 dojrzałe mango
- 2 łyżki chipsów ziemniaczanych
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
- 1 cebula
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 1 łyżka soku cytrynowego
- sól
- pieprz czarny mielony
- natka selera
Opis przygotowania:
Warzywa oraz mango umyć i osączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w drobną kostkę. Mango obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić w dużą kostkę. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Następnie do zeszklonej cebuli z czosnkiem wlać pomidory z puszki, osączoną z zalewy czarną fasolę, kukurydzę, dodać groszek mrożony i pokrojoną wcześniej paprykę. Całość zalać bulionem warzywnym, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, brązowym cukrem, mielonymi nasionami kolendry, kminkiem i dobrze wymieszać. Całość gotować przez 15 minut na średnim ogniu, po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia, zmiksować mikserem i przelać do miski. Gotową zupę polać śmietaną, posypać chipsami i udekorować zieloną natką selera oraz pokrojonym mango.
Komentarze (0)