Zupa warzywna miks z grzankami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1300
Zupa warzywna miks z grzankami
fot. demi / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 kromki czerstwego chleba
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki łuskanego grochu żółtego
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 ziemniaki
  • 2 ziela angielskie
  • 2 ziarna pieprzu
  • 1 liść laurowy
  • 1 marchew
  • 1 l wody
  • 1 kostka bulionowa
  • 1 korzeń pietruszki
  • ćwiartka małego selera
  • sól
  • pieprz świeżo zmielony

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki, marchew pietruszkę oraz seler obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Następnie rozgrzać olej w rondlu i dodać do niego obrany ze skóry i pokrojono drobno czosnek. Smażyć do chwili, aż się zeszkli, wtedy dodać do tego wszystkie pokrojone wcześniej warzywa, łuskany groch, liść laurowy i ziele angielskie. Po czym całość wodą, dodać do tego rozkruszona drobno kostkę bulionową i gotować do miękkości składników. Pod koniec gotowania wszystko doprawić do smaku szczyptą soli i zmiksować mikserem. Zmiksowane składniki ściągnąć z ognia i chochelką przelać na talerz. Potem chleb czerstwy połamać na drobne kawałki, przełożyć go na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i lekko przyrumienić na średnim ogniu. Przyrumieniony ściągnąć z ognia i dodać do składników na talerzu. Gotową zupę polać śmietaną i posypać świeżo zmielonym pieprzem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów