Zupa warzywna miks z grzankami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1475
Składniki:
- 4 kromki czerstwego chleba
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki łuskanego grochu żółtego
- 2 łyżki śmietany 18%
- 2 ziemniaki
- 2 ziela angielskie
- 2 ziarna pieprzu
- 1 liść laurowy
- 1 marchew
- 1 l wody
- 1 kostka bulionowa
- 1 korzeń pietruszki
- ćwiartka małego selera
- sól
- pieprz świeżo zmielony
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki, marchew pietruszkę oraz seler obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Następnie rozgrzać olej w rondlu i dodać do niego obrany ze skóry i pokrojono drobno czosnek. Smażyć do chwili, aż się zeszkli, wtedy dodać do tego wszystkie pokrojone wcześniej warzywa, łuskany groch, liść laurowy i ziele angielskie. Po czym całość wodą, dodać do tego rozkruszona drobno kostkę bulionową i gotować do miękkości składników. Pod koniec gotowania wszystko doprawić do smaku szczyptą soli i zmiksować mikserem. Zmiksowane składniki ściągnąć z ognia i chochelką przelać na talerz. Potem chleb czerstwy połamać na drobne kawałki, przełożyć go na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i lekko przyrumienić na średnim ogniu. Przyrumieniony ściągnąć z ognia i dodać do składników na talerzu. Gotową zupę polać śmietaną i posypać świeżo zmielonym pieprzem.
Komentarze (0)