Zupa miks z selera
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 503
Składniki:
- 700 g selera (korzeń)
- 4 kromki pszennego chleba
- 2 ząbki czosnku
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 l bulionu warzywnego
- 1 mały por (biała jego część)
- 1 łyżka masła
- 0,5 szklanki śmietany 18%
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Por i seler umyć i odsączyć z wody. Por pokroić drobno, natomiast seler obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Łodygę selera pokroić na małe kawałki. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić go na rozgrzanym maśle w rondlu. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojonego wcześniej selera i smażyć go przez 40 sekund. Dodać do tego pokrojony por i łodygę selera naciowego. Całość zalać bulionem warzywnym, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i gotować do miękkości warzyw. Wtedy wlać do tego śmietanę, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Wszystko ściągnąć z ognia, zmiksować mikserem i przelać do misek. Gotową zupę podawać z chlebem pszennym.
Komentarze (0)