Zupa miks z selera

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 309
Zupa miks z selera
fot. Ewan-M (flickr.com) / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 700 g selera (korzeń)
  • 4 kromki pszennego chleba
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 mały por (biała jego część)
  • 1 łyżka masła
  • 0,5 szklanki śmietany 18%
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Por i seler umyć i odsączyć z wody. Por pokroić drobno, natomiast seler obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Łodygę selera pokroić na małe kawałki. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić go na rozgrzanym maśle w rondlu. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojonego wcześniej selera i smażyć go przez 40 sekund. Dodać do tego pokrojony por i łodygę selera naciowego. Całość zalać bulionem warzywnym, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i gotować do miękkości warzyw. Wtedy wlać do tego śmietanę, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Wszystko ściągnąć z ognia, zmiksować mikserem i przelać do misek. Gotową zupę podawać z chlebem pszennym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów