Zupa szpinakowa z serem i chlebem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1589
Składniki:
- 250 g świeżego szpinaku
- 20 g sera brie
- 4 kromki chleba pszennego
- 2 łyżki
- 2 łyżki oleju
- 1 l bulionu warzywnego
- 1 cebula 1 ząbek czosnku
- 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- 0,5 szklanki mleka 2%
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Szpinak umyć, osączyć z wody i pokroić na małe kawałki. Kromki chleba pokroić w kostkę. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonych składników dodać szpinak, wlać mleko, wsypać gałkę muszkatołową, połowę sera brie i połowę pokrojonego chleba (resztę chleba i sera pozostawić do posypania zupy). Następnie składniki wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Potem wlać do tego bulion warzywny, wszystko doprawić do smaku szczypta soli, pieprzu, wymieszać i zagotować. Zagotowane składniki ściągnąć z ognia przelać do misek i posypać pozostałym pokrojonym chlebem oraz serem brie.
Komentarze (0)