Zupa marchewkowa z komosą ryżową
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2712
Składniki:
- 600 ml bulionu warzywnego z kostki
- 5 marchewek
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 szklanka komosy ryżowej
- sól
- pieprz biały
Opis przygotowania:
Komosę ryżową opłukać pod bieżącą wodą, zalać ją 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i wyłożyć do miski. Marchew ze szczypiorkiem umyć i osączyć z wody. Następnie marchew obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle w rondlu. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojoną marchew i dusić pod przykryciem przez 2 minuty na średnim ogniu, po czym składniki zalać bulionem warzywnym, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i zagotować. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia, zmiksować mikserem i dodać do komosy ryżowej. Całość udekorować drobnym szczypiorkiem.
Komentarze (0)