Zupa marchewkowa z komosą ryżową

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2712
Zupa marchewkowa z komosą ryżową
fot. Lunatic Asylum Photostudio / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 600 ml bulionu warzywnego z kostki
  • 5 marchewek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1 szklanka komosy ryżowej
  • sól
  • pieprz biały

Opis przygotowania:

Komosę ryżową opłukać pod bieżącą wodą, zalać ją 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i wyłożyć do miski. Marchew ze szczypiorkiem umyć i osączyć z wody. Następnie marchew obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle w rondlu. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojoną marchew i dusić pod przykryciem przez 2 minuty na średnim ogniu, po czym składniki zalać bulionem warzywnym, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i zagotować. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia, zmiksować mikserem i dodać do komosy ryżowej. Całość udekorować drobnym szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów