Zupa rabarbarowa
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 4545
Składniki:
- 40 dag rabarbaru malinowego
- 1 l wody
- 1/4 l mleka
- 1/2 l śmietany
- 2 łyżki mąki
- 20 dag cukru
- 2 goździki
Opis przygotowania:
Młody malinowy rabarbar starannie wymyć, odciąć liście przy nasadzie. Nie obrany rabarbar pokrajać, ugotować w małej ilości wody z goździkami, a gdy się rozgotuje - przetrzeć. Do 3/4 l wrzącej wody dodać przetarty rabarbar. Mąkę wymieszać ze śmietaną, dodać mleko i doprawić zupę, mieszając zagotować, połączyć z rabarbarem, doprawić cukrem do smaku. Podawać na zimno lub na gorąco z kluskami lub grzankami.
Komentarze (0)