Zupa rabarbarowa

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 4545

Składniki:

  • 40 dag rabarbaru malinowego
  • 1 l wody
  • 1/4 l mleka
  • 1/2 l śmietany
  • 2 łyżki mąki
  • 20 dag cukru
  • 2 goździki

Opis przygotowania:

Młody malinowy rabarbar starannie wymyć, odciąć liście przy nasadzie. Nie obrany rabarbar pokrajać, ugotować w małej ilości wody z goździkami, a gdy się rozgotuje - przetrzeć. Do 3/4 l wrzącej wody dodać przetarty rabarbar. Mąkę wymieszać ze śmietaną, dodać mleko i doprawić zupę, mieszając zagotować, połączyć z rabarbarem, doprawić cukrem do smaku. Podawać na zimno lub na gorąco z kluskami lub grzankami.

Autor: oliwka

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów