Sernik truskawkowy z glazurą rabarbarową

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1265
Sernik truskawkowy z glazurą rabarbarową
fot. hfb / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 300 g truskawek
  • 300 g gorzkiej czekolady
  • Spód:
  • 300 g herbatników
  • 3 łyżki masa
  • 2 łyżki cukru
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • Masa serowa:
  • 800 g twarogu sernikowego
  • 200 g sera mascarpone
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki tartej skórki cytrynowej
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 0,5 szklanki kwaśnej śmietany 32%
  • Glazura:
  • 6 truskawek
  • 2 łodygi rabarbaru
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
  • 1 szklanka wody
  • 0,5 szklanki cukru

Opis przygotowania:

Truskawki oraz rabarbar umyć i osączyć z wody.

Przygotować spód ciasta: herbatniki pokruszyć drobno do miski. Dodać do nich masło, wsypać cukier, cynamon i razem dobrze rozetrzeć widelcem. Roztarte składniki przełożyć łyżką na dno blachy do pieczenia. Przygotować masę serową. Twaróg sernikowy wraz z serem mascarpone przełożyć do kolejnej miski. Jajka wbić do rondla, wlać do nich ekstrakt waniliowy, wsypać cukier i razem zmiksować ma jednolitą masę. Po zmiksowaniu składniki przelać do sera w misce. Wsypać do tego mąkę, tartą skórkę cytrynową, wlać sok cytrynowy, kwaśną śmietanę i całość dobrze zmiksować mikserem. Następnie zmiksowane składniki wyłożyć na składniki na dnie blachy do pieczenia. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i lekko przestudzić.

Przygotować glazurę: truskawki obrać z szypułek i wrzucić do rondla. Rabarbar obrać ze skóry, pokroić na małe kawałki i dodać do truskawek. Potem wlać do tego wodę, wsypać cukier i całość zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu przecedzić na sicie, a odcedzony płyn rozmieszać ze skrobią kukurydzianą i polać upieczony sernik.

Czekoladę gorzką połamać na drobne kawałki, przesypać je w do rondla i rozpuścić na płynną masę, na małym ogniu. Po rozpuszczeniu ściągnąć ją z ognia, zanurzyć w niej truskawki i udekorować nimi gotowy sernik.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów