Sernik truskawkowy z glazurą rabarbarową
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1265
Składniki:
- 300 g truskawek
- 300 g gorzkiej czekolady
- Spód:
- 300 g herbatników
- 3 łyżki masa
- 2 łyżki cukru
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- Masa serowa:
- 800 g twarogu sernikowego
- 200 g sera mascarpone
- 4 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżeczki tartej skórki cytrynowej
- 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 0,5 szklanki kwaśnej śmietany 32%
- Glazura:
- 6 truskawek
- 2 łodygi rabarbaru
- 2 łyżki soku cytrynowego
- 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
- 1 szklanka wody
- 0,5 szklanki cukru
Opis przygotowania:
Truskawki oraz rabarbar umyć i osączyć z wody.
Przygotować spód ciasta: herbatniki pokruszyć drobno do miski. Dodać do nich masło, wsypać cukier, cynamon i razem dobrze rozetrzeć widelcem. Roztarte składniki przełożyć łyżką na dno blachy do pieczenia. Przygotować masę serową. Twaróg sernikowy wraz z serem mascarpone przełożyć do kolejnej miski. Jajka wbić do rondla, wlać do nich ekstrakt waniliowy, wsypać cukier i razem zmiksować ma jednolitą masę. Po zmiksowaniu składniki przelać do sera w misce. Wsypać do tego mąkę, tartą skórkę cytrynową, wlać sok cytrynowy, kwaśną śmietanę i całość dobrze zmiksować mikserem. Następnie zmiksowane składniki wyłożyć na składniki na dnie blachy do pieczenia. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i lekko przestudzić.
Przygotować glazurę: truskawki obrać z szypułek i wrzucić do rondla. Rabarbar obrać ze skóry, pokroić na małe kawałki i dodać do truskawek. Potem wlać do tego wodę, wsypać cukier i całość zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu przecedzić na sicie, a odcedzony płyn rozmieszać ze skrobią kukurydzianą i polać upieczony sernik.
Czekoladę gorzką połamać na drobne kawałki, przesypać je w do rondla i rozpuścić na płynną masę, na małym ogniu. Po rozpuszczeniu ściągnąć ją z ognia, zanurzyć w niej truskawki i udekorować nimi gotowy sernik.
Przygotować spód ciasta: herbatniki pokruszyć drobno do miski. Dodać do nich masło, wsypać cukier, cynamon i razem dobrze rozetrzeć widelcem. Roztarte składniki przełożyć łyżką na dno blachy do pieczenia. Przygotować masę serową. Twaróg sernikowy wraz z serem mascarpone przełożyć do kolejnej miski. Jajka wbić do rondla, wlać do nich ekstrakt waniliowy, wsypać cukier i razem zmiksować ma jednolitą masę. Po zmiksowaniu składniki przelać do sera w misce. Wsypać do tego mąkę, tartą skórkę cytrynową, wlać sok cytrynowy, kwaśną śmietanę i całość dobrze zmiksować mikserem. Następnie zmiksowane składniki wyłożyć na składniki na dnie blachy do pieczenia. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i lekko przestudzić.
Przygotować glazurę: truskawki obrać z szypułek i wrzucić do rondla. Rabarbar obrać ze skóry, pokroić na małe kawałki i dodać do truskawek. Potem wlać do tego wodę, wsypać cukier i całość zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu przecedzić na sicie, a odcedzony płyn rozmieszać ze skrobią kukurydzianą i polać upieczony sernik.
Czekoladę gorzką połamać na drobne kawałki, przesypać je w do rondla i rozpuścić na płynną masę, na małym ogniu. Po rozpuszczeniu ściągnąć ją z ognia, zanurzyć w niej truskawki i udekorować nimi gotowy sernik.
Komentarze (0)