Tarta malinowo-rabarbarowa
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 776
Składniki:
- 4 łodygi rabarbaru
- 2 szklanki malin
- 1 łyżka masła do wysmarowania blachy do pieczenia
- Ciasto:
- 450g mąki pszennej
- 250 g masła
- 150 g cukru
- 20 g cukru waniliowego
Opis przygotowania:
Maliny i rabarbar umyć i odsączyć z wody. Maliny zmiksować mikserem na jednolitą masę. Rabarbar pokroić na małe kawałki.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać do tego masło i wyrobić gładkie ciasto. Zbić je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i rozwałkować na grubość 5 mm. Rozwałkowane wyłożyć na wysmarowanej masłem blasze do pieczenia. Na ciasto wyłożyć zmiksowaną masę z malin, a potem na to położyć pokrojony rabarbar. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor ciasta.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać do tego masło i wyrobić gładkie ciasto. Zbić je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i rozwałkować na grubość 5 mm. Rozwałkowane wyłożyć na wysmarowanej masłem blasze do pieczenia. Na ciasto wyłożyć zmiksowaną masę z malin, a potem na to położyć pokrojony rabarbar. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor ciasta.
Komentarze (0)