Tarta malinowo-rabarbarowa

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 529
Tarta malinowo-rabarbarowa
fot. Nikolaydonetsk (elements.envato.com)

Składniki:

  • 4 łodygi rabarbaru
  • 2 szklanki malin
  • 1 łyżka masła do wysmarowania blachy do pieczenia
  • Ciasto:
  • 450g mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 150 g cukru
  • 20 g cukru waniliowego

Opis przygotowania:

Maliny i rabarbar umyć i odsączyć z wody. Maliny zmiksować mikserem na jednolitą masę. Rabarbar pokroić na małe kawałki.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać do tego masło i wyrobić gładkie ciasto. Zbić je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i rozwałkować na grubość 5 mm. Rozwałkowane wyłożyć na wysmarowanej masłem blasze do pieczenia. Na ciasto wyłożyć zmiksowaną masę z malin, a potem na to położyć pokrojony rabarbar. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor ciasta.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów