Tarta pomidorowo-pieczarkowa
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1784
Składniki:
- Na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 120 mrożonego masła
- 0,5 szklanki letniej wody
- 0,5 łyżeczki soli
- Na wypełnienie:
- 40 g tartego sera cheddar
- 4 pieczarki
- 2 pomidory
- garść świeżej bazylii
Opis przygotowania:
Mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą. Następnie dodać do tego pokrojone drobno masło, wlać letnią wodę i wyrobić gładkie ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i na 30 minut wstawić do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii, rozwałkować na grubość 0,7 mm i przełożyć na blachę do pieczenia.
Przygotować wypełnienie: pomidory, pieczarki oraz bazylię umyć i osączyć z wody. Pomidory pokroić w cienkie plastry. Pieczarki pozbawić błony i pokroić w cienkie plastry. Pokrojone składniki przełożyć na ciasto, po czym wszystko posypać tartym serem cheddar oraz bazylią.
Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.
Przygotować wypełnienie: pomidory, pieczarki oraz bazylię umyć i osączyć z wody. Pomidory pokroić w cienkie plastry. Pieczarki pozbawić błony i pokroić w cienkie plastry. Pokrojone składniki przełożyć na ciasto, po czym wszystko posypać tartym serem cheddar oraz bazylią.
Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.
Komentarze (0)