Tarta pomidorowo-pieczarkowa

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1784
Tarta pomidorowo-pieczarkowa
fot. Jennifer Juniper mom / CC-BY 2.0

Składniki:

  • Na ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 120 mrożonego masła
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Na wypełnienie:
  • 40 g tartego sera cheddar
  • 4 pieczarki
  • 2 pomidory
  • garść świeżej bazylii

Opis przygotowania:

Mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą. Następnie dodać do tego pokrojone drobno masło, wlać letnią wodę i wyrobić gładkie ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i na 30 minut wstawić do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii, rozwałkować na grubość 0,7 mm i przełożyć na blachę do pieczenia.

Przygotować wypełnienie: pomidory, pieczarki oraz bazylię umyć i osączyć z wody. Pomidory pokroić w cienkie plastry. Pieczarki pozbawić błony i pokroić w cienkie plastry. Pokrojone składniki przełożyć na ciasto, po czym wszystko posypać tartym serem cheddar oraz bazylią.

Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów