Zupa paprykowo-pomidorowa z ryżem
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2668
Składniki:
- 600 ml wody
- 400 ml pomidorów z puszki bez skórek
- 2 czerwone papryki słodkie
- 2 łyżki oleju
- 1 szklanka kleistego ryżu
- 1 marchew
- 1 cebula
- 1 łyżeczka suszonych płatków papryki chili
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu odparować i przełożyć do misek. Marchew obrać ze skory i pokroić w talarki. Paprykę czerwoną osuszyć, pozbawić ją nasion i pokroić na kawałki. Następnie włożyć ją do piekarnika rozgrzanego do 175°C i piec do chwili, aż zacznie się rumienić. Wtedy wyciągnąć ją z piekarnika i przełożyć do miksera. Czosnek obrać ze skóry i dodać do papryki w mikserze. Wlać do tego pomidory z puszki i dokładnie zmiksować mikserem. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną marchew i zalać wodą. Dodać do tego zmiksowane wcześniej składniki, koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać i gotować przez 10 minut. Po tym czasie gotowane składniki ściągnąć z ognia, przelać do ryżu w misce i wszystko posypać suszonymi płatkami chili.
Komentarze (0)