Penne z cukinią, marchewką i pesto

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2614
Penne z cukinią, marchewką i pesto
fot. walimai73 / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 30 g makaronu penne
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała, zielona cukinia
  • 1 marchew
  • sól
  • pieprz
  • Na pesto:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka tartego parmezanu
  • 1 łyżka mielonych orzechów laskowych
  • pęczek świeżej bazylii

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i pokroić w cienką słomkę. Cukinię pokroić w kostkę. Makaron przełożyć do rondla, zalać go 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić.

Przygotować pesto: bazylię przełożyć do miksera i zasypać ją mielonymi orzechami laskowymi oraz tartym parmezanem. Wlać do tego oliwę z oliwek i dodać jeden ząbek obranego czosnku. Całość zmiksować na jednolitą masę. Następnie obrać ząbek czosnku, pokroić go drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojoną cukinię z marchewką, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć pod przykryciem do miękkości warzyw. Wówczas dodać do tego ugotowany wcześniej makaron i przygotowane pesto.

Wszystko wymieszać i smażyć pod przykryciem przez 1,5 minuty na średnim ogniu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów