Penne z cukinią, marchewką i pesto
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2614
Składniki:
- 30 g makaronu penne
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała, zielona cukinia
- 1 marchew
- sól
- pieprz
- Na pesto:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka tartego parmezanu
- 1 łyżka mielonych orzechów laskowych
- pęczek świeżej bazylii
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i pokroić w cienką słomkę. Cukinię pokroić w kostkę. Makaron przełożyć do rondla, zalać go 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić.
Przygotować pesto: bazylię przełożyć do miksera i zasypać ją mielonymi orzechami laskowymi oraz tartym parmezanem. Wlać do tego oliwę z oliwek i dodać jeden ząbek obranego czosnku. Całość zmiksować na jednolitą masę. Następnie obrać ząbek czosnku, pokroić go drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojoną cukinię z marchewką, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć pod przykryciem do miękkości warzyw. Wówczas dodać do tego ugotowany wcześniej makaron i przygotowane pesto.
Wszystko wymieszać i smażyć pod przykryciem przez 1,5 minuty na średnim ogniu.
Przygotować pesto: bazylię przełożyć do miksera i zasypać ją mielonymi orzechami laskowymi oraz tartym parmezanem. Wlać do tego oliwę z oliwek i dodać jeden ząbek obranego czosnku. Całość zmiksować na jednolitą masę. Następnie obrać ząbek czosnku, pokroić go drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojoną cukinię z marchewką, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć pod przykryciem do miękkości warzyw. Wówczas dodać do tego ugotowany wcześniej makaron i przygotowane pesto.
Wszystko wymieszać i smażyć pod przykryciem przez 1,5 minuty na średnim ogniu.
Komentarze (0)