Zupa pieczarkowa z makaronem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 977
Zupa pieczarkowa z makaronem
fot. Michael Stern (flickr.com) / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 800 ml bulionu warzywnego
  • 300 g makaronu nitki
  • 300 g pieczarek
  • 4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • natka zielonego koperku

Opis przygotowania:

Makaron wrzucić do rondla z 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody i ugotować go do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i przełożyć do naczynia. Następnie ziemniaki, marchew i pieczarki umyć i osączyć z wody. Marchew i ziemniaki obrać ze skóry, pokroić w dużą kostkę, przełożyć do rondla, po czym zalać bulionem warzywnym i gotować do miękkości. Pieczarki pozbawić błony i pokroić je w cienkie plastry. Pokrojone pieczarki zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni i dodać do gotowanych składników. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, dobrze wymieszać i zagotować. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i zalać makaron w naczyniu. Wszystko udekorować natką zielonego koperku.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów