Zupa pieczarkowa z makaronem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1203
Składniki:
- 800 ml bulionu warzywnego
- 300 g makaronu nitki
- 300 g pieczarek
- 4 ziemniaki
- 2 marchewki
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz czarny mielony
- natka zielonego koperku
Opis przygotowania:
Makaron wrzucić do rondla z 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody i ugotować go do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i przełożyć do naczynia. Następnie ziemniaki, marchew i pieczarki umyć i osączyć z wody. Marchew i ziemniaki obrać ze skóry, pokroić w dużą kostkę, przełożyć do rondla, po czym zalać bulionem warzywnym i gotować do miękkości. Pieczarki pozbawić błony i pokroić je w cienkie plastry. Pokrojone pieczarki zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni i dodać do gotowanych składników. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, dobrze wymieszać i zagotować. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i zalać makaron w naczyniu. Wszystko udekorować natką zielonego koperku.
Komentarze (0)