Tarta pietruszkowo-pieczarkowa

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1737
Tarta pietruszkowo-pieczarkowa
fot. GimmeFood :) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 6 pietruszek (korzeń)
  • 6 pieczarek
  • 4 jajka
  • 2 łyżki masła
  • natka zielonej pietruszki
  • garstka świeżego rozmarynu
  • pęczek
  • sól
  • pieprz
  • Na ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 kostki masła
  • 0,5 szklanki letniej wody

Opis przygotowania:

Warzywa oraz grzyby umyć i osączyć z wody. Pieczarki obrać z błony, pokroić w kostkę, oprószyć szczypta soli i smażyć na rozgrzanym maśle na patelni na średnim ogniu przez 2 minuty. Pietruszkę włożyć do rondla, zalać ją woda tak, aby nie wystawała, ugotować do miękkości i odcedzić. Odcedzoną obrać ze skóry, pokroić w drobna kostkę i dodać do usmażonych pieczarek. Natkę zielonej pietruszki oraz rozmaryn pokroić drobno i dodać do składników. Następnie wbić do tego jajka, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dokładnie wymieszać.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i dodać do niej pokrojone na kawałki masło. Następnie wlać do tego letnią wodę i wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione ciasto zawinąć w folię spożywczą i na 30 minut wstawić do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i rozwałkować na grubość 2 mm. Rozwałkowane przełożyć do małych foremek do pieczenia i zalać wymieszanymi wcześniej składnikami z pietruszką.

Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 190°C i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika oraz formy i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów