Tarta pietruszkowo-pieczarkowa
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1737
Składniki:
- 6 pietruszek (korzeń)
- 6 pieczarek
- 4 jajka
- 2 łyżki masła
- natka zielonej pietruszki
- garstka świeżego rozmarynu
- pęczek
- sól
- pieprz
- Na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 0,5 kostki masła
- 0,5 szklanki letniej wody
Opis przygotowania:
Warzywa oraz grzyby umyć i osączyć z wody. Pieczarki obrać z błony, pokroić w kostkę, oprószyć szczypta soli i smażyć na rozgrzanym maśle na patelni na średnim ogniu przez 2 minuty. Pietruszkę włożyć do rondla, zalać ją woda tak, aby nie wystawała, ugotować do miękkości i odcedzić. Odcedzoną obrać ze skóry, pokroić w drobna kostkę i dodać do usmażonych pieczarek. Natkę zielonej pietruszki oraz rozmaryn pokroić drobno i dodać do składników. Następnie wbić do tego jajka, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dokładnie wymieszać.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i dodać do niej pokrojone na kawałki masło. Następnie wlać do tego letnią wodę i wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione ciasto zawinąć w folię spożywczą i na 30 minut wstawić do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i rozwałkować na grubość 2 mm. Rozwałkowane przełożyć do małych foremek do pieczenia i zalać wymieszanymi wcześniej składnikami z pietruszką.
Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 190°C i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika oraz formy i przełożyć na talerz.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i dodać do niej pokrojone na kawałki masło. Następnie wlać do tego letnią wodę i wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione ciasto zawinąć w folię spożywczą i na 30 minut wstawić do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i rozwałkować na grubość 2 mm. Rozwałkowane przełożyć do małych foremek do pieczenia i zalać wymieszanymi wcześniej składnikami z pietruszką.
Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 190°C i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika oraz formy i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)