Zapiekanka pieczarkowa
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3218
Składniki:
- 300 g twardego sera żółtego
- 200 g świeżych pieczarek
- 1 kg ziemniaków
- 50 g masła
- 1 cebula
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w plastry, posolić, oprószyć pieprzem i obsmażyć do miękkości bez tłuszczu na patelni. Cebulę obrać, pokroić drobno i zeszklić na odrobinie masła na patelni. Ser zetrzeć na drobnej tarce. Pieczarki dokładnie oczyścić pokroić w plastry, posolić i smażyć na patelni bez tłuszczu, aż mocno się zarumienią. Wysmarować naczynie do zapiekania masłem i wyłożyć warstwami ziemniaki, pieczarki, ser, ziemniaki i pieczarki. Całość posypać natką zielonej pietruszki, wstawić do piekarnika i piec pod przykryciem w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut. Gotową zapiekankę podajemy na gorąco.
Komentarze (0)