Zapiekanka pieczarkowa

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3054

Składniki:

  • 300 g twardego sera żółtego
  • 200 g świeżych pieczarek
  • 1 kg ziemniaków
  • 50 g masła
  • 1 cebula
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w plastry, posolić, oprószyć pieprzem i obsmażyć do miękkości bez tłuszczu na patelni. Cebulę obrać, pokroić drobno i zeszklić na odrobinie masła na patelni. Ser zetrzeć na drobnej tarce. Pieczarki dokładnie oczyścić pokroić w plastry, posolić i smażyć na patelni bez tłuszczu, aż mocno się zarumienią. Wysmarować naczynie do zapiekania masłem i wyłożyć warstwami ziemniaki, pieczarki, ser, ziemniaki i pieczarki. Całość posypać natką zielonej pietruszki, wstawić do piekarnika i piec pod przykryciem w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut. Gotową zapiekankę podajemy na gorąco.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów