Zupa perigordzka
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2169
Składniki:
- 1,5 l wywaru z kości lub warzyw
- 20 dag cebuli
- tłuszcz
- 2 dag mąki
- 5 dag koncentratu pomidorowego
- 6-8 dag sera żółtego
- 1-2 żółtka
- natka pietruszki
- sól, cukier, pieprz i czosnek do smaku
- Kluski:
- 10 dag mąki
- 1-2 jajka
- ok. 25 ml mleka lub wody
- sól
- tłuszcz do gotowania
Opis przygotowania:
Cebulę obierz, opłucz, drobno pokrój, podsmaż, wymieszaj z mąką, lekko zrumień, połącz z wywarem, koncentratem pomidorowym i przyprawami, gotuj przez ok 8 minut na małym ogniu. Następnie wymieszaj ze startym serem, żółtkami i posiekaną natką pietruszki, dopraw do smaku. Podawaj z kluskami.
Kluski:
Mąkę przesiej, wbij jajka, wlej mleko lub wodę, wyrób starannie ciasto, aż ukażą się pęcherzyki. Do wrzącej osolonej wody z dodatkiem tłuszczu wlewaj cienkim strumieniem ciasto, zamieszaj, chwilę pogotuj, odcedź lub wybierz łyżką cedzakową.
Kluski:
Mąkę przesiej, wbij jajka, wlej mleko lub wodę, wyrób starannie ciasto, aż ukażą się pęcherzyki. Do wrzącej osolonej wody z dodatkiem tłuszczu wlewaj cienkim strumieniem ciasto, zamieszaj, chwilę pogotuj, odcedź lub wybierz łyżką cedzakową.
Komentarze (0)