Zupa perigordzka

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2169

Składniki:

  • 1,5 l wywaru z kości lub warzyw
  • 20 dag cebuli
  • tłuszcz
  • 2 dag mąki
  • 5 dag koncentratu pomidorowego
  • 6-8 dag sera żółtego
  • 1-2 żółtka
  • natka pietruszki
  • sól, cukier, pieprz i czosnek do smaku
  • Kluski:
  • 10 dag mąki
  • 1-2 jajka
  • ok. 25 ml mleka lub wody
  • sól
  • tłuszcz do gotowania

Opis przygotowania:

Cebulę obierz, opłucz, drobno pokrój, podsmaż, wymieszaj z mąką, lekko zrumień, połącz z wywarem, koncentratem pomidorowym i przyprawami, gotuj przez ok 8 minut na małym ogniu. Następnie wymieszaj ze startym serem, żółtkami i posiekaną natką pietruszki, dopraw do smaku. Podawaj z kluskami.

Kluski:
Mąkę przesiej, wbij jajka, wlej mleko lub wodę, wyrób starannie ciasto, aż ukażą się pęcherzyki. Do wrzącej osolonej wody z dodatkiem tłuszczu wlewaj cienkim strumieniem ciasto, zamieszaj, chwilę pogotuj, odcedź lub wybierz łyżką cedzakową.

Autor: plateau

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów