Naleśniki z serem, śmietaną, rodzynkami i płatkami owsianymi
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1981
Składniki:
- 200 ml śmietany18%
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka cukry pudru
- 1 łyżeczka tartej gorzkiej czekolady
- 0,5 szklanki płatków owsianych
- Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka 2%
- 1 jajko
- szczypta soli
- Nadzienie:
- 300 twarogu sernikowego
- 1 łyżka cukru
- 1 żółtko jajka
- 0,5 szklanki rodzynek
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 0,5 szklanki wrzącej wody
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę ze szczyptą soli przesypać do rondla, wlać do tego mleko i wbić jajko. Całość zmiksować mikserem na konsystencję gęstej śmietanki, po czym nabrać chochelką i przelać na rozgrzany olej na patelni. Smażyć na rumiany kolor z obu stron, a następnie ściągnąć z ognia i rozłożyć na stolnicy.
Przygotować nadzienie: rodzynki sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Twaróg sernikowy przełożyć do miski, wsypać do niego cukier, wlać ekstrakt waniliowy, dodać żółtko jajka i całość zmiksować mikserem. Do zmiksowanych składników wsypać sparzone rodzynki, wymieszać i rozsmarować nożem na upieczonym cieście.
Naleśniki zawinąć je w rulony i wyłożyć na talerz. Śmietanę przelać do kubka, rozmieszać ją z cukrem i polać tym całość. Wszystko posypać płatkami owsianymi i tartą, gorzką czekoladą.
Przygotować nadzienie: rodzynki sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Twaróg sernikowy przełożyć do miski, wsypać do niego cukier, wlać ekstrakt waniliowy, dodać żółtko jajka i całość zmiksować mikserem. Do zmiksowanych składników wsypać sparzone rodzynki, wymieszać i rozsmarować nożem na upieczonym cieście.
Naleśniki zawinąć je w rulony i wyłożyć na talerz. Śmietanę przelać do kubka, rozmieszać ją z cukrem i polać tym całość. Wszystko posypać płatkami owsianymi i tartą, gorzką czekoladą.
Komentarze (0)