Pasta paprykowa
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3733
Składniki:
- 2 duże czerwone papryki
- 2 pomidory
- 2 suszone pikantne papryczki chili
- 10 dkg cukru ( najlepszy cukier brązowy)
- 1 duża cebula
- 3 łyżki oleju
- 0,5 łyżeczki soli
- 1/8 l octu winnego (białego)
Opis przygotowania:
Paprykę umyć, przekroić na połowy i usunąć gniazda nasienne, a następnie pokroić na drobne kawałki. Pomidory umyć, ponacinać górę, sparzyć wrzątkiem, przelać zimną wodą i zdjąć z nich skórę, po czym pokroić je na kawałki. Obrać cebulę i pokroić ją w drobną kostkę. Papryczkę chili pokroić na drobne kawałeczki. W garnku rozgrzać olej i wrzucić do niego pokrojone składniki. Wszystko wymieszać i podsmażyć do 10 minut na małym ogniu. Mieszać należy dość często, aby się nie przypalało. Do składników dodać cukier, sól, ocet winny i doprowadzić do wrzenia. Całość gotować do 25 minut na małym ogniu, aż pasta zgęstnieje. Przed podaniem do spożycia doprawić przyprawami do smaku.
Komentarze (0)