Zupa maślana
Oceń:
(3 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3003
Składniki:
- 2 garście szczawiu
- 1 główka salaty
- 10 liści botwinki
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki śmietany
- 1 garstka szpinaku
- 1 garstka rzeżuchy
- 1 pęczek szczypiorku
- natka zielonej pietruszki
- 3 żółtka
- 4 jajka gotowane na twardo
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa dobrze wypłukać, osączyć z wody i pokroić drobno, następnie wrzucić do rondla zalać wrzącą wodą i zagotować przez 5 minut na małym ogniu. Dodać do tego masło, sól, pieprz, dolać troszkę wrzącej wody i ponownie zagotować około 30 minut. Żółtka roztrzepać ze śmietaną i po zdjęciu z ognia wlać do zupy. Całość dobrze wymieszać. Ugotować 4 jajka na twardo, obrać ze skorupek, pokroić w krążki i dodać do zupy. Zupę doprawić do smaku, posypać natką zielonej pietruszki i podawać na gorąco.
Komentarze (0)