Zupa marchewkowa z curry
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1660
Składniki:
- 600 ml bulionu warzywnego
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżki świeżej bazylii
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka curry w proszku
- 1 cebula
- 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
- sól
Opis przygotowania:
Marchew oraz bazylię umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Bazylię drobno posiekać i rozmieszać ze śmietaną w kubku widelcem. Następnie masło stopić w rondlu na średnim ogniu i wlać do niego oliwę z oliwek. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę, po czym razem z pokrojoną wcześniej marchewką wsypać do rondla i smażyć przez 3 minuty. Po tym czasie wlać do tego bulion warzywny, wsypać curry oraz pieprz cayenne, doprawić do smaku szczyptą soli i gotować do miękkości składników. Kiedy składniki zmiękną, część z nich odebrać chochelką, a resztę zmiksować mikserem na jednolitą masę.Do zmiksowanej masy dodać odebrane składniki i wlać do tego wymieszaną śmietanę z bazylią. Całość doprawić do smaku przyprawami jeśli trzeba, wymieszać, zagotować, po czym ściągnąć z ognia i przelać do miski.
Komentarze (0)