Zupa marchewkowa z curry
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2016
Składniki:
- 500 ml bulionu warzywnego z kostki
- 6 marchewek
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 cm świeżego imbiru
- 1 łyżka masła
- 1 cebula
- 1 szalotka
- 1 łyżka curry
- 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
- drobny szczypiorek do dekoracji
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Imbir obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Następnie cebulę oraz szalotkę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonych składników dodać masło i roztopić je, po czym dodać do tego starty imbir, pokrojoną marchew, doprawić pieprzem cayenne oraz solą i smażyć przez 5 minut pod przykryciem. Potem wlać do tego bulion warzywny, wsypać curry i gotować na średnim ogniu do czasu, aż marchew zmięknie. Wtedy całość doprawić do smaku przyprawami, zmiksować mikserem, ściągnąć z ognia i przelać na talerz. Do gotowej zupy dodać jogurt i udekorować drobnym szczypiorkiem.
Komentarze (0)