Zupa marchewkowa z curry

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2016
Zupa marchewkowa z curry
fot. joyosity / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 500 ml bulionu warzywnego z kostki
  • 6 marchewek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • 1 szalotka
  • 1 łyżka curry
  • 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
  • drobny szczypiorek do dekoracji

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Imbir obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Następnie cebulę oraz szalotkę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonych składników dodać masło i roztopić je, po czym dodać do tego starty imbir, pokrojoną marchew, doprawić pieprzem cayenne oraz solą i smażyć przez 5 minut pod przykryciem. Potem wlać do tego bulion warzywny, wsypać curry i gotować na średnim ogniu do czasu, aż marchew zmięknie. Wtedy całość doprawić do smaku przyprawami, zmiksować mikserem, ściągnąć z ognia i przelać na talerz. Do gotowej zupy dodać jogurt i udekorować drobnym szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów