Zupa kukurydziane z bekonem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 430
Zupa kukurydziane z bekonem
fot. takaokun (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 450 g kukurydzy w zalewie
  • 400 g ziemniaków
  • 300 g wędzonego bekonu
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 szklanki mleka 2%
  • 2 łyżki oleju
  • 2 szalotki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka świeżej bazylii
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Ziemniaki obrać ze skóry, umyć i pokroić w drobną kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Bekon wędzony pokroić w kostkę i lekko go zrumienić na rozgrzanym oleju w rondlu. Po zrumienieniu bekon odcedzić z oleju. Do oleju po smażonym bekonie dodać obrany ze skóry oraz pokrojony drobno czosnek, szalotkę i zeszklić na średnim ogniu. Dodać do tego pokrojone ziemniaki i odsączoną kukurydzę. Wlać do tego bulion warzywny i mleko. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wsypać suszony tymianek i gotować do miękkości składników. Po ugotowaniu wszystko przelać na talerz, posypać smażonym wcześniej bekonem i udekorować świeżym rozmarynem. Przed podaniem do spożycia oliwę z oliwek zmiksować mikserem ze świeżą bazylią i polać tym całość.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów