Zupa kukurydziane z bekonem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 430
Składniki:
- 450 g kukurydzy w zalewie
- 400 g ziemniaków
- 300 g wędzonego bekonu
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 2 szklanki mleka 2%
- 2 łyżki oleju
- 2 szalotki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka świeżej bazylii
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Ziemniaki obrać ze skóry, umyć i pokroić w drobną kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Bekon wędzony pokroić w kostkę i lekko go zrumienić na rozgrzanym oleju w rondlu. Po zrumienieniu bekon odcedzić z oleju. Do oleju po smażonym bekonie dodać obrany ze skóry oraz pokrojony drobno czosnek, szalotkę i zeszklić na średnim ogniu. Dodać do tego pokrojone ziemniaki i odsączoną kukurydzę. Wlać do tego bulion warzywny i mleko. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wsypać suszony tymianek i gotować do miękkości składników. Po ugotowaniu wszystko przelać na talerz, posypać smażonym wcześniej bekonem i udekorować świeżym rozmarynem. Przed podaniem do spożycia oliwę z oliwek zmiksować mikserem ze świeżą bazylią i polać tym całość.
Komentarze (0)