Zupa krem z marchewki
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 1266
Składniki:
- 100 g wędzonego boczku
- 100 g orzeszków pinii
- 6 dużych marchewek
- 2 ząbki czosnku
- 1 l bulionu warzywnego
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju
- 0,5 szklanki śmietany 18%
- 0,5 szklanki mleka 2%
- 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
- natka selera
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Orzeszki pinii wrzucić na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i lekko je zrumienić na średnim ogniu. Po zrumienieniu ściągnąć je z ognia. Marchew oraz natkę selera umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i pokroić ją w słomkę. Następnie boczek pokroić w drobną kostkę i zrumienić go na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zrumienionego boczku dodać obrany ze skóry i pokrojony drobno czosnek z cebulą. Całość wymieszać i smażyć przez 30 sekund. Dodać do tego pokrojoną wcześniej marchew. Wszystko zalać bulionem warzywnym, wsypać do tego suszony tymianek i gotować do miękkości marchewki. Kiedy marchew zmięknie, część marchewki wyciągnąć z rondla i pozostawić do dekoracji talerza, natomiast do reszty w rondlu wlać śmietanę, mleko, zmiksować mikserem, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i szybko zagotować. Następnie ściągnąć z ognia, przelać na talerz, udekorować pozostawioną marchewką, orzeszkami pinii i natką selera.
Komentarze (0)